torstai 6. marraskuuta 2014

Muhkeat mokkapalat

Mokkapalat on mulle sellainen tosi suomalainen jälkkäri, josta tulee mieleen lapsuus ja ala-asteen 'pullikset', nykyisimmin ilmeisesti 'bullixet'. Ei ilmeisesti ole kyse mitenkään kovin perinteisestä suomalaisesta herkusta, lienee joskus jostain valtameren tuolta puolen rantautunut... Onkohan kukaan tutkinut mokkapalojen historiaa? ;) Mulle tutuimpia nimityksiä on mokkapalat tai suklaaruudut, mutta ilmeisesti tälle herkulle on monenlaisia nimityksiä ja hyvinkin erilaisia reseptejä. On myös monta koulukuntaa siitä, millaisia mokkapalojen tulee olla. Oma mielipiteeni on se, että niiden tulee olla meheviä ja kuorrutetta saa mielummin olla liikaa kuin liian vähän.


Miten intouduinkaan tänään tekemään mokkapaloja? Todettiin mieheni kanssa, että mokkapalat ei todellakaan oo mun juttu, mulle on hyvin epätyypillistä leipoa jotain mokkapalojen kaltaista. No, tähän löytyy hyvä selitys. Tehdään porukalla mokkapaloja Jyväskylän yliopistolla ensi viikolla järjestettävään Veritas Forum -tilaisuuteen ja lupasin, että meille voi maanantaina tulla leipomaan muutaman pellillisen. No, täytyyhän sitä testata reseptejä, ennen kuin alkaa useampaa pellillistä leipomaan ;) Sitä paitsi, nämä kyseiset yksilöt tuli syötyä tänään Opkon illassa :)

Tässä tänään testattu ja hyväksi havaittu resepti, alkuperäinen löytyy täältä.

Pohja:

200g voita tai vaikkapa juoksevaa pullomargariinia
4 munaa
3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
3-5 rkl tummaa kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa, nyt meni punaista luomua

 Kuorrute:

50g voita
8 palaa taloussuklaata
1 pkt (500g) tomusokeria (joo-o, ihan sikana!)
50 ml vahvaa kahvia
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
vaniljatankoa rouhittuna myllystä (meiltä loppui vaniljasokeri kesken, muuten olisin laittanut sitä)
ripaus suolaa
(tilkka maustamatonta jogurttia tai maitoa tai lisää kahvia)

Tee näin:
  • (Sulata rasva ja laita jäähtymään.)
  • Muista laittaa uuni päälle (200 astetta)
  • Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään.
  • Lisää vuorotellen maitoa ja kuivia aineita (siivilän läpi) munasokerivaahtoon varovasti haarukalla tms. käännellen.
  • Sekoita joukkoon rasva.
  • Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille.
  • Paista 200 asteessa n. 15 min.
  • Paistamisen aikana valmista kuorrute, jotta saat sen heti pohjan päälle.
    • Sulata kattilassa voi ja suklaa, varo ettei suklaa saa liikaa lämpöä.
    • Lisää joukkoon kahvi ja kaikki muutkin aineet, pidä kattila loppuun asti levyllä, miedolla lämmöllä.
    • Jos on liian paksua, lisää vähän nestettä. Mä lisäsin maustamatonta jogurttia.
  • Kun pohja on valmis, levitä kuorrute heti. Jos haluat päälle nonparelleja tms, täytyy toimia todella nopeasti! Tämä kuorrute jäähtyy nopeammin kuin mikään aiemmin kokeilemani kuorrute! 

 Toivottavasti myös sä saat tällä reseptillä maistuvia mokkapaloja! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti