maanantai 25. marraskuuta 2013

Kräkkereitä

Voileipäkeksi, suolakeksi, näkkäri... Mikäköhän olisi sopiva nimitys näille kuiville ja rapsakoille sipsiä paksummille, maustetuille keksintapaisille. Kutsunpa niitä kräkkereiksi (engl. cracker).

Teki mieli kokeilla tehdä kräkkereitä itse, koska osaan kaupan valikoimasta olen kyllästynyt, osassa on kaikenlaista ylimääräistä koodia, osa on aika kalliita ja kotitekoisista voi tehdä vaikka poron muotoisia näin pikkujouluaikaan! :) Ajattelin, että tässä lajissa pääsee varmaan aika paljon soveltamaan, eikä aineksiin mene montaakaan penniä. Tottahan tuo.

Kokeilin muutamaa erilaista. Ensimmäinen yritys sai inspiraatiota gluteenittomasta rosmariinikräkkerireseptistä. Lopputulos oli kuitenkin jotain aivan muuta. Alkuperäiset näyttivät huomattavasti herkullisemmilta kuin poroksi palaneet poroni.

Tässä suomennettu alkuperäinen resepti, perässä oma sovellutukseni

4 dl mantelijauhoa
1/2 tl (meri)suolaa
2 rkl tuoretta, hienonnettua rosmariinia
1 rkl oliiviöljyä
1 muna

1. sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa
2. vatkaa muna ja oliiviöljy keskenään toisessa kulhossa
3. yhdistä
4. pyöritä taikina palloksi ja kauli kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi
5. poista päällimmäinen leivinpaperi ja siirrä pellille
6. leikkaa esim. pitsaleikkurilla mukavan muotoisiksi paloiksi
7. paista 175 asteessa (vajaa) vartti, kunnes saa hieman väriä
8. anna jäähtyä

eipä paljoa ollut tuota mantelijauhetta...

muna + öljy vaahdoksi
tähän vielä lisäksi jauhot
Meillähän ei ollut mantelijauhoa eikä merisuolaa, saatika tuoretta rosmariinia. Gluteenittomuus lensi ulos ikkunasta kun mantelijauhe (huom. eri kuin mantelijauho) sai jatkoksi grahamjauhoja. Merisuolan sijaan meillä käytetään ruususuolaa ja rosmariinit oli ihan kivoja kuivattunakin. Lisäsin taikinaan myös jossain vaiheessa vettä, kun oli niin kuivaa ja mureni käsiin. Uunikin taisi olla 200 asteessa, hups.




kebablihaa? taikina täytyi siirtää leivinpaperille, jotta poroja ei täytyisi siirtää leikkaamisen jälkeen


Kekseistä tuli ihan kivoja, mutta... Jos kokeilen näitä toiste, aion kyllä hommata tuota mantelijauhoa ja noudattaa alkuperäistä reseptiä.

kun porot alkoivat turhauttaa... lisäsin vielä vähän vettä ja jauhoja, niin taikinasta tuli hieman helpommin käsiteltävää

Seuraava resepti haki inspistä hunajaisista kaurakräkkereistä ja tällä kohtaa kykenin noudattamaan reseptiä hieman paremmin, mikä näkyi ja maistuikin lopputuloksessa. Näistä tuli tosi herkullisia! :)

Tässä resepti suomeksi pienin muutoksin

1 dl (hieman kukkurallinen) kaurahiutaleita (meillä käytetään kaurahiutaleita+kauraleseitä)
1,5 dl  kokojyvävehnäjauhoja (tai grahamjauhoja tms)
2 rkl sokeria (tällä kertaa ruokokidesokeria)
1/4 tl suolaa (jälleen ruususuolaa)
1/2 tl leivinjauhetta
hyppysellinen kanelia
4 rkl voita palasina
3 rkl hunajaa (juoksevaa tai semijuoksevaa)
1/4 tl vaniljaa (tai vähän reilummin vaniljasokeria)
2 rkl vettä

Sekoitin kuivat aineet keskenään. Koska meillä ei ollut juoksevaa hunajaa, lämmitin sekä hunajan, veden että voin mikrossa keskenään, jolloin ne sekoittuivat mukavan tasaisesti. Sitten vaan kaikki sekaisin!




Palloksi -> leivinpaperille -> levyksi -> paloiksi -> uuniin 200 asteeseen -> uunista ulos ennen kuin palavat! :)

Ennen kuin laitoin uuniin, sivelin niitä hieman vedellä ja ripottelin kaurahiutaleita päälle koristeeksi.

Maistuivat herkullisilta brien ja passionhedelmähilon kanssa!

Kolmannet kräkkerit heitin vähän hatusta.
  • Grahamjauhoja + normijauhoja fiiliksen mukaan
  • Hieman öljyä
  • Mausteita (pippuria, suolaa, sokeria, valkosipulijauhetta, reilusti paprikajauhetta)
  • Vettä sen verran, että tuli kiva koostumus
Näistä muotoilin mm. tähtiä piparkakkumuotilla :) Ennen uuniin laittamista sivelin näitäkin hieman vedellä ja ripottelin suolamyllystä suolaa päälle. Uuni oli jälleen 200 asteessa. Tuli hauskoja ja rapsakoita!




Kräkkerit kannattaa säilöä ilmatiiviisiin purkkeihin, mutta ei niiden kauaa kannata antaa siellä lojua. Parhaita ne ovat tuoreina. Joidenkin lähteiden mukaan ne säilyvät viikonkin hyvinä, toisten mukaan ne kannattaa popsia muutaman päivän sisällä.

purkit päätyivät kahvihyllylle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti